MEDIA PROGRAM RADIONICE U OKVIRU UNDERHILL FESTIVALA

Radionica na temu “Pronašli ste dobru priču – šta je sljedeće?”, koja se bavi dramaturškim postupkom u procesu rada na dokumentarnom filmu, prva je radionica u organizaciji MEDIA Deska Crne Gore za 2019. godinu. Predavač je Simona Nobile, scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA. Radionica će biti održana u prostorijama Fondacije Petar II Petrović Njegoš, 4. juna u 9:30 sati.

Prva MEDIA radionica rezultat je saradnje sa Circle – Women Doc Accelerator programom i Underhill Festom.

CIRCLE je program koji okuplja autorke i producentkinje dokumentarnih filmova iz zemalja Jugoistočne Evrope, koje će uz saradnju sa renomiranim mentorkama imati priliku da razvijaju projekte koji imaju međunarodni potencijal.

Ove godine učesnice CIRCLE programa imaće privilegiju da rade sa ekspertima, među kojima su: Rada Šešić – rediteljka, selektorka značajnih filmskih festivala, Brižit Ošea – direktorka Co-Pro Marketa DOK Leipzig filmskog festivala; Simona Nobile – scenaristkinja, ekspertkinja MEDIA fonda i predstavnica međunarodne organizacije EWA; Tamara Kotevska – korediteljka filma “Zemlja meda”, ovogodišnjeg višestrukog pobednika Sundance festivala i Oliver Sertić, producent nagrađivanih filmova, distributer i direktor Liburnija film festivala.

Druga radionica koju će uz partnere organizovati MEDIA Desk Crne Gore, planirana je za 5. jun u 14:30h, takođe u prostorijama Fondacije Petar II Petrović Njegoš. Radionicu vodi mlada rediteljka Tamara Kotevska iz Republike Sjeverne Makedonije, koja će iz govoriti o razvojnom putu mladog autora dokumentarnih filmova i izazovima sa kojima se ona, kao mlada rediteljka, suočava danas.

Osim za učesnice programa CIRCLE, radionica je otvorena za filmske radnike koji se bave dokumentarnim filmom ili su zainteresovani za ove teme.

Cilj saradnje MEDIA Deska Crne Gore sa CIRCLE programom i Underhill Festivalom je ukazivanje na važnost razvijanja i konstantnog unaprjeđivanja rada na dokumentarnom filmu kod nas.

O predavačima:

Simona Nobile je međunarodni konsultant za scenarije, scenaristkinja i filmski trener. Radila u međunarodnim produkcijskim kompanijama. Takođe je i skript konsultant za Eurimages (od 2009. godine), MEDIA program (od 2003.), Torino Film Lab, Fondaciju Gan/Groupe Ouest, Moulin d’Andé, Antalija Film Forum, Friuli Venezia Giulia Region i još nekoliko evropskih produkcijskih kompanija. Simona Nobile je članica EWA mreže i Odbora za selekciju Lazio Cinema International Fund. Predavač je na Università La Sapienza u Rimu, kao i za MEDIA, Torino Film Lab, Groupe Ouest, Scuola Holden.

Tamara Kotevska je rođena u Prilepu, 1993. Diplomirala filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju. Ima višegodišnje iskustvo u snimanju dokumentarnih i igranih filmova kao reditelj frilenser. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na međunarodnom nivou u oblasti dokumentarnog filma. Živi i radi u Skoplju.

Potprogram MEDIA, u kojem Crna Gora učestvuje od 2015. godine, namijenjen je pružanju finansijske podrške razvoju, distribuciji i promociji evropskih filmova, kao i audiovizuelnoj industriji.

U narednom periodu biće organizovano još nekoliko radionica i seminara, sa ciljem informisanja i podsticanja audiovizuelnog sektora na korišćenje mogućnosti koje pruža MEDIA Program Kreativne Evrope.